اگر فکر میکنید به اداره مالیات بدهکار هستید اما از میزان دقیق بدهی خود خبر ندارید، نگران نباشید!
در گذشته، استعلام بدهی مالیاتی شخص حقیقی کار بسیار زمانبر و پردردسری بود. افراد مجبور بودند تا با مراجعه مستقیم به سازمانهای مربوطه مثل اداره مالیاتی، درگیر فرایندهای خستهکننده و طاقتفرسای اداری شوند. همین موضوع باعث میشد تا بسیاری، استعلام بدهی مالیاتی را به تعویق انداخته و درگیر تبعات آن شوند. اما امروزه، تمام این مراحل با چند کلیک به راحتی انجام میشود. ما در سیکا ۳۶۵ به آموزش استعلام بدهی مالیاتی با کد ملی میپردازیم. ما را تا پایان مقاله همراهی کنید.
در صورتی که درباره نحوه استعلام بدهی مالیاتی شخص حقیقی سوالی دارید، در بخش نظرات همین مقاله مطرح کنید. کارشناسان ما در اسرع وقت پاسخگوی شما خواهند بود.
اگر به مشاوره تخصصی برای راه اندازی کسبوکار اینترنتی خود نیاز دارید، کافیست روی دکمه زیر کلیک کنید. مشاوران ما آماده راهنمایی شما هستند.
فهرست مطالب
اهمیت استعلام بدهی مالیاتی شخص حقیقی
پرداخت مالیات یکی از کارهایی است که همه باید انجام بدهند. سازمان دارایی مبلغ مالیات شما را مشخص میکند و به شما یک مهلت میدهد تا آن را پرداخت کنید. اگر تا آخر این مهلت، مالیات خود را پرداخت نکنید، بدهی مالیاتی برای شما ایجاد میشود.
این بدهی میتواند مشکلاتی برای شما به وجود بیاورد. مثلاً ممکن است جواز کسب شما باطل شود یا مجبور شوید جریمه بپردازید.
پس خیلی مهم است که مالیات خود را به موقع پرداخت کنید تا دچار این مشکلات نشوید.
در ادامه، به بررسی تبعات و عواقب عدم پرداخت بدهی مالیاتی میپردازیم تا بیشتر از قبل با اهمیت مشاهده سوابق مالیاتی آشنا شوید.

عواقب عدم پرداخت بدهی مالیاتی
به هیچ عنوان، پرداخت مالیات خود را عقب نندازید و بدهی مالیاتی را مثل بدهیهای دیگر در نظر نگیرید. سامانه مالیاتی کشور، جایی نیست که بخواهید به آن بدهکار شوید.
اگر تا زمان تعیین شده برای پرداخت مالیات، موفق به انجام این کار نشوید، عمل شما به عنوان فرار مالیاتی در نظر گرفته میشود. بدیهی است که فرار مالیاتی تبعات جالبی نخواهد داشت. این تبعات شامل موارد زیر میشود:
۱. جریمههای مالیاتی
در صورت عدم پرداخت مالیات در موعد مقرر، سازمان امور مالیاتی جریمههایی را برای فرد یا کسبوکار در نظر میگیرد. این جریمهها شامل جریمه دیرکرد، عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی و تخلفات دیگر میشود.
۲. ممنوعالخروجی
بر اساس قوانین مالیاتی، اگر میزان بدهی مالیاتی شخص حقیقی از حد مشخصی بیشتر شود، سازمان امور مالیاتی میتواند او را ممنوعالخروج کند.
۳. محرومیت از تسهیلات بانکی و اقتصادی
عدم استعلام بدهی مالیاتی شخص حقیقی که منجر به عدم پرداخت مالیات میشود، میتواند محدودیتهایی در دریافت وام، افتتاح حساب بانکی و استفاده از برخی خدمات اقتصادی شود.
۴. ضبط اموال و اجراییه قانونی
در صورتی که فرد همچنان از پرداخت بدهی مالیاتی خودداری کند، سازمان امور مالیاتی میتواند اقدام به توقیف و ضبط اموال وی کند.
۵. مشکلات حقوقی و قضایی
در برخی موارد، فرار مالیاتی میتواند به اقدامات قضایی منجر شود و حتی مجازاتهای کیفری مانند حبس را در پی داشته باشد.
۶. آسیب به اعتبار شخص یا کسبوکار
عدم پرداخت مالیات میتواند به اعتبار شخص یا شرکت در میان مشتریان، شرکا و سازمانهای دولتی آسیب بزند و مشکلاتی در همکاریهای اقتصادی آینده ایجاد کند.
اگر میخواهید به عنوان یک مودی مالیاتی خوشحساب شناخته شوید، باید مشاهده سوابق مالیاتی خود را جدی بگیرید و بدهیهای خود را به موقع پرداخت کنید. این کار نه تنها از جریمههای سنگین جلوگیری میکند، بلکه مزایای زیادی هم برای شما دارد. یکی از مهمترین این مزایا، تخفیف مالیاتی است که میتواند هزینههای شما را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
سامانه مودیان با سادهسازی این فرایند و ایجاد بستری برای استعلام بدهی مالیاتی با کد ملی، کار صاحبان کسبوکار و مودیان مالیاتی را راحتتر کرده است.
این کار را هر چه سریعتر انجام دهید، چون اگر بدهی شما افزایش پیدا کند، ممکن است با مشکلاتی که در بالا به آنها اشاره کردیم، مواجه شوید.
همچنین مطالعه کنید: چگونه برای سایت خود اینماد بگیریم؟ (مراحل ثبت نام اینماد)

روش های استعلام بدهی مالیاتی شخص حقیقی
برای مشاهده سوابق مالیاتی، راههای متفاوتی وجود دارد. این راهها بسیار ساده هستند و نیازی به اطلاعات پیچیده ندارند. در ادامه، روشهای استعلام بدهی مالیاتی شخص حقیقی را به زبان ساده و روان توضیح میدهیم:
۱. مراجعه به دفاتر پیشخوان دولت
اگر با اینترنت یا فضای آنلاین راحت نیستید، میتوانید به یکی از دفاتر پیشخوان دولت یا حتی کافینتها مراجعه کنید. در این دفاتر، کارمندان به شما کمک میکنند تا بدهی مالیاتی خود را چک کنید. فقط کافی است کارت ملی یا مدارک شناسایی خود را همراه داشته باشید. این روش برای کسانی که ترجیح میدهند کارهای خود را به صورت حضوری انجام دهند، گزینه مناسبی است.
۲. مراجعه به اداره مالیات
اگر دوست دارید به صورت مستقیم و حضوری بدهی خود را پیگیری کنید، میتوانید به اداره مالیات نزدیک محل زندگی یا کار خود بروید. در این روش، ممکن است کمی زمان ببرد، چون باید در صف بایستید و منتظر بمانید. اما اگر با روشهای دیگر راحت نیستید، این راه هم برای شما مناسب است. فقط یادتان باشد مدارک شناسایی خود را همراه داشته باشید.
۳. استفاده از سامانه سازمان امور مالیاتی (سادهترین و سریعترین روش)
بهترین و سریعترین راه برای استعلام بدهی مالیاتی شخص حقیقی، استفاده از سامانه سازمان امور مالیاتی است. فقط کافی است به سایت سامانه امور مالیاتی بروید و اطلاعات شخصی خود (مثل کد ملی) را وارد کنید. بعد از وارد کردن اطلاعات، میتوانید به راحتی ببینید چقدر بدهی مالیاتی دارید. این روش خیلی سریع است و نیازی به مراجعه حضوری ندارد. حتی اگر با اینترنت آشنا نیستید، میتوانید از یکی از دوستان یا آشنایان کمک بگیرید. این روش به شما کمک میکند در کمترین زمان ممکن و بدون دردسر، از وضعیت بدهی خود مطلع شوید.
اگر بدهی مالیاتی دارید، بهتر است هرچه زودتر آن را پرداخت کنید تا جریمه نشوید. اگر هم بدهی ندارید، خیالتان راحت است و نیازی به نگرانی نیست.
پیشنهاد ما: از روش اول، یعنی استفاده از سامانه سازمان امور مالیاتی برای استعلام بدهی مالیاتی شخص حقیقی استفاده کنید. این روش سریعتر، راحتتر و بدون نیاز به مراجعه حضوری است.
نحوه استعلام بدهی مالیاتی اشخاص حقیقی (به صورت گام به گام و تصویری)
حال که با اهمیت پرداخت بدهی مالیاتی در زمان تعیین شده آشنا شدید، نوبت به آموزش نحوه استعلام بدهی مالیاتی اشخاص حقیقی میرسد. همانطور که گفتیم روشهای متفاوتی برای آگاه شدن از میزان بدهی مالیاتی وجود دارد که در بین آنها، جدیدترین روش استعلام بدهی مالیاتی که از طریق سامانه سازمان امور مالیاتی صورت میگیرد، سادهترین و سریعترین روش آن است.

در ادامه، آموزشی تصویری و گام به گام از نحوه استعلام بدهی مالیاتی تهیه کردهایم.
۱- مراجعه به وبسایت سامانه امور مالیاتی
اولین گام در استعلام بدهی مالیاتی با کد ملی، ورود به سامانه امور مالیاتی است. پس از مراجعه به وبسایت سامانه امور مالیاتی، نوبت به ورود به این سامانه میرسد.
اگر تاکنون در سامانه امور مالیاتی عضو نشدهاید، پیش از هر اقدامی لازم است فرآیند عضویت در این سامانه را تکمیل کنید. برای این منظور، میتوانید با مطالعه آموزش ثبت نام کد مالیاتی، به سادگی مراحل لازم را طی کرده و به جمع کاربران سامانه بپیوندید.
۲- ورود به سامانه امور مالیاتی
پس از ثبت نام در سامانه امور مالیاتی نوبت به ورود در سامانه میرسد.
ورود از طریق شماره ملی / شناسه ملی
استعلام بدهی مالیاتی شخص حقیقی تفاوت چندانی با اشخاص حقوقی ندارد. البته برای ورود به حساب کاربری دو بخش مجزا برای هردو گروه طراحی شده است. هرچند در صفحه اصلی وبسایت شما میتوانید با وارد کردن اطلاعات خواسته شده و رمز عبور، وارد سامانه امور مالیاتی شوید.
اگر از طرف شخص حقیقی نسبت به استعلام بدهی مالیاتی اقدام میکنید، در بخش مربوط به شماره ملی/شناسه ملی، باید کد ملی خود را وارد کنید. اما اگر از طرف یک کسب وکار یا شرکت، قصد ورود به بخش حقوقی سامانه مالیاتی را دارید، باید شناسه ملی مربوط به کسبوکار خود را در بخش مربوطه وارد نمایید.

ورود از طریق شماره تلفن و رمز یکبار مصرف
روش دیگر ورود به سامانه امور مالیاتی، از طریق گزینههای زیر است.

در این بخش، بدیهی است که برای ورود به عنوان شخص حقیقی باید گزینه «ورود از طریق دولت من ویژه حقیقی» و برای ورود به عنوان شخص حقوقی، گزینه «ورود از طریق دولت من ویژه حقوقی» را انتخاب کنید.
پس از انتخاب یکی از این گزینهها، صفحه زیر برای شما به نمایش در میآید.

سپس در این بخش، پس از وارد کردن شماره تلفن همراهی که با آن ثبت نام کرده اید و کد امنیتی که در تصویر قابل مشاهده است، رمز یکبار مصرف ۵ رقمی به شماره تلفن شما ارسال خواهد شد.
در صفحه زیر، باید رمزی که به تلفن همراه شما پیامک شد را وارد کنید.

پس از وارد کردن رمز یکبار مصرف، به صورت خودکار به حساب کاربری خود در سامانه امور مالیاتی انتقال داده میشوید.

۳- انتخاب درخواست «استعلام بدهی مالیاتی»
پس از آن وارد حساب کاربری خود در سامانه امور مالیاتی شدید، نوبت به انتخاب درخواست مورد نظرتان است. مطابق با تصویر زیر، بخش «درخواستها» در این سامانه را انتخاب کنید.

۴- استعلام بدهی مالیاتی
پس از گذراندن مراحل ذکر شده و انتخاب گزینه «درخواستها»، لیستی از درخواستها برای شما باز میشود. در بین این گزینهها، باید گزینه «استعلام بدهی مالیاتی» را انتخاب کنید. سپس مالیاتهای پرداخت نشده شما به نمایش در میآید.

همانطور که میبینید، تمام این مراحل، از زمان ثبتنام تا استعلام بدهی مالیاتی شخص حقیقی، بسیار سریع و کمتر از ۱ ساعت زمان میبرد.
در مقایسه با روشهای دیگر مثل مراجعه به دفاتر پیشخوان دولت یا اداره مالیات، استعلام بدهی مالیاتی با کد ملی از طریق سامانه اینترنتی امور مالیاتی کشور بسیار راحتتر و سریعتر انجام میشود و با کمک این روش، دیگر بدهیهای شما فراموش نخواهند شد.
چگونه بفهمیم مشمول مالیات هستیم یا نه؟
خیلی از افراد تا زمانی که به مشکلی برنخورند، اصلاً به این فکر نمیکنند که آیا پرونده مالیاتی دارند یا نه. اما گاهی همین بیاطلاعی میتواند دردسرساز شود. مثلاً ممکن است ناگهان متوجه شوید که برای دریافت وام یا انجام یک کار اداری نیاز به استعلام مالیاتی شخص حقیقی دارید، اما نمیدانید اصلاً پروندهای برای شما ثبت شده یا خیر.
یا شاید سالهاست که کسبوکاری دارید و فکر میکنید چون مالیات پرداخت نکردهاید، پروندهای هم ندارید، در حالی که ممکن است اسم شما در سیستم مالیاتی ثبت شده باشد و بدهیهایی هم داشته باشید!
به همین دلیل، بهتر است قبل از هر اقدام مالی یا تجاری، تکلیف پرونده مالیاتی خود را مشخص کنید. اگر ندانید که پرونده مالیاتی دارید یا نه، ممکن است در آینده با جریمهها و محدودیتهای ناخواسته روبهرو شوید. پس چطور میتوان این موضوع را فهمید؟
نگران نباشید، پاسخ به این سوال هم به راحتی استعلام بدهی مالیاتی است.
ابتدا به صفحه استعلام وجود یا عدم وجود پرونده مالیاتی میروید.

۲. بررسی شناسه قبض و پرداخت
پس از دریافت قبوض بدهی، شناسه قبوض را یادداشت کنید. به این شناسه، در مرحله پرداخت بدهی مالیاتی نیاز خواهید داشت.
در این مرحله، باید به سامانه پرداخت قبوض برخط مالیاتی مراجعه کنید.

در این سامانه، همانطور که در صفحه بالایی مشاهده میکنید، در مستطیلِ ابتدایی، باید شناسه قبض خود یا شناسه ۳۰ رقمی نسیم را وارد کنید. پس از وارد کردن شناسه قبض و کد امنیتی درخواست شده در قسمت پایین، با انتخاب گزینه «بررسی شناسه قبض نسیم»، قبض بدهی مالیاتی شما به نمایش در میآید.
سپس پس از اطمینان از صحت اطلاعات درج شده در قبض، نسبت به پرداخت بدهی مالیاتی که در همان صفحه، گزینه مربوط به آن را پیدا میکنید، اقدام نمایید.

جمعبندی: نحوه استعلام بدهی مالیاتی اشخاص حقیقی و اهمیت پرداخت بهموقع
استعلام بدهی مالیاتی شخص حقیقی امروزه بسیار سادهتر و سریعتر از گذشته انجام میشود. در این مقاله، به اهمیت پرداخت بهموقع مالیات و تبعات عدم پرداخت آن از جمله جریمههای مالیاتی، ممنوعالخروجی، محرومیت از تسهیلات اقتصادی و حتی مشکلات قضایی پرداختیم. سپس، روشهای مختلف استعلام بدهی مالیاتی شخص حقیقی شامل مراجعه حضوری به دفاتر پیشخوان و اداره مالیات، و روش آنلاین از طریق سامانه امور مالیاتی کشور را بررسی کردیم.
سریعترین و راحتترین روش برای مشاهده سوابق مالیاتی، استفاده از سامانه اینترنتی سازمان امور مالیاتی است که تنها با وارد کردن کد ملی امکان مشاهده میزان بدهی را فراهم میکند. همچنین، نحوه استعلام پرونده مالیاتی و روش پرداخت بدهی از طریق سامانه مالیاتی کشور را نیز به صورت گامبهگام توضیح دادیم.
با بررسی و پرداخت بهموقع بدهی مالیاتی، میتوانید از جرایم مالیاتی جلوگیری کرده، از تخفیفات ویژه بهرهمند شوید و اعتبار مالی خود را حفظ کنید. پیشنهاد ما این است که همین حالا از طریق سامانه امور مالیاتی، وضعیت مالیاتی خود را بررسی کنید تا در آینده با مشکلات حقوقی و اقتصادی روبهرو نشوید.
سوالات متداول استعلام بدهی مالیاتی شخص حقیقی
۱. چگونه میتوانم بدهی مالیاتی خود را استعلام کنم؟
از طریق سامانه سازمان امور مالیاتی کشور میتوانید با وارد کردن کد ملی خود، بدهی مالیاتی را مشاهده کنید.
۲. اگر مالیات خود را پرداخت نکنم، چه عواقبی دارد؟
عدم پرداخت مالیات میتواند منجر به جریمه، ممنوعالخروجی، توقیف اموال، محرومیت از تسهیلات بانکی و حتی مشکلات قضایی شود.
۳. آیا استعلام بدهی مالیاتی نیاز به مراجعه حضوری دارد؟
خیر، میتوانید از طریق اینترنت و سامانه مالیاتی این کار را انجام دهید. اما در صورت نیاز، مراجعه به دفاتر پیشخوان یا اداره مالیات نیز امکانپذیر است.
۴. چگونه میتوانم بدهی مالیاتی خود را پرداخت کنم؟
با مراجعه به سامانه پرداخت قبوض مالیاتی و وارد کردن شناسه قبض، میتوانید بدهی خود را به صورت آنلاین پرداخت کنید.
۵. چطور بفهمم که پرونده مالیاتی دارم یا نه؟
میتوانید با استفاده از سامانه استعلام پرونده مالیاتی، وضعیت خود را بررسی کنید و ببینید آیا مشمول مالیات هستید یا خیر.